FILME DEDICATE IUBITORILOR DE MODĂ

De-a lungul timpului, moda și cinematografia s-au întrepătruns, transformând personajele lungmetrajelor în modiști desăvârșiți. După 1920, legătura dintre cele două arte s-a închegat definitiv, căci atât regizorii, cât și costumierii, au depus o „mărturie tăcută” ce promitea o atenție sporită a vestimentației în cadrul filmelor, și au dat naștere unei intermedialității generatoare de trenduri și inspirație pentru generația căreia îi aparțineau.

            Vestimentația din cadrul lungmetrajelor a atras atenția nu doar prin intermediul filmelor create exclusiv în jurul acesteia, ci și în cele construite pe subiecte ce nu vizează acest domeniu, dar care îi fac cinste prin ținutele atât de atent alese.

            Așa cum outfiturile purtate de actori au inspirat generații în șir, e rândul meu să îți ofer o doză de entuziasm, împărtășind cu tine o listă pe care trebuie să o vizionezi, căci fiecare alegere din cadrul acesteia ar putea înlocui, fără dubii, pagini din istoria modei.

1. The Devil Wears Prada

            Un film despre cum o carieră în redacția unei reviste de modă poate influența în bine alegerile vestimentare și totodată o lecție despre aparențe, căci lumea modei nu a fost nicicând o sferă lipsită de părți negative. Savuros!

2. Fedora

Iubitorii de accesorii capilare trebuie să vadă acest film. Dragoste, dramă și o pălărie-vedetă, ce se strecoară elegant în cadrele lui Billy Wilder.

3. Funny Face

            Regizorul Stanley Donen o aduce pe Audrey Hepburn pe un „catwalk” cinematografic, presărat cu muzică și glamour, al anilor 1950. O lecție de modă ce trebuie bifată neapărat.

4. How To Marry a Millionaire

O comedie romantică din anul 1953, în care admirata Marilyn Monroe apare în ținute specifice vremii, de o eleganță pe care nimeni nu o poartă mai bine. 

5. Yves Saint Laurent

            Viața talentatului designer, cu indiscreția, genialitatea, iubirile și emoțiile artistului. O biografie reușită, în care moda reușește să îmbrace dramele creatorului. 

6. The September Issue

            Anna Wintour nu e doar un om de business și modă, ci și o stare puternică și pregnantă. Filmul vizează atât detalii privind celebra ediție de septembrie a revistei Vogue, cât și aspecte ce țin de viața celebrei redactor-șef. 

7. The Great Gatsby

            E interesant de observat, aici, interpretarea vestimentației celor două generații în care adaptările cărții lui Fitzgerald au fost realizate, căci atât varianta lui Baz Luhrmann din anul 2013, cât și cea a regizorului Jack Clayton, 1974, vizează aceeași perioadă, 1922. Un lucru e cert: ținutele sunt de o eleganță hipnotizantă, specifică vremii și categoriei sociale din care protagoniștii proveneau. Ne rămâne să decidem, dacă putem, desigur: care dintre adaptări este „mai bine îmbrăcată”?

8. Pretty Woman

Un film ce nu mai necesită alte prezentări, ci doar laude nemărginite lui Marilyn Vance, costumiera care a avut grijă ca Julia Roberts să rămână în mintea tututor pentru look-urile retro ce detronează orice trend nou apărut. 

9. La Dolce Vita

            Modă, societate, scandal, dragoste și iar modă sau stil, mai bine spus, căci Fellini demonstrează în filmul său neorealist, dar totodată artistic, moralitatea sau lipsa acesteia, dar și rafinamentul cu care Roma anilor 1950 era presărată. Un film de pus, totodată, pe lista celor de văzut într-o viață.

10. Blow Up

            Un film realizat în inconfundabilul stil cinematografic al lui Antonioni, dar care își merită locul în această listă tocmai datorită unei problematici a corporalității, specifică modei, pe care regizorul o accesează. Costumele sunt, fără doar și poate, o amprentă a vremii, și e bine de știut că și faimoasa Jane Birkin apare în acest lungmetraj. Foarte, foarte interesant.

11. Prèt-à-Porter

            Lumea modei prin ochii regizorului Robert Altman, în care vei fi surprins să vezi atât designeri de seamă (Gaultier, Lacroix), cât și actori extrem de îndrăgiți (Marcelo Mastroianni, Sophia Loren, Julia Roberts) . De neretat!

12. Valley Of The Dolls

            Moda anilor 1960 este ecranizată la adevărata sa însemnătate, fiind pusă într-un context dramatic, dar muzical, în care, mai mult decât atât, o poți admira pe superba Sharon Tate.

13. Franca: Chaos And Creation

            Un film documentar regizat de fiul Francăi Sozzani, Francesco Carrozzini, care se concentrează pe viața ei și pe cele aproape trei decenii în care a fost redactor-șef al revistei Vogue Italia. De văzut iar și iar.

14. A Good Woman

            Cei ce îndrăgesc moda vintage, dar și decorurile în care aceasta se încadrează perfect, vor adora cadrele pe care acest film le oferă, mai ales că toate acestea sunt înfrumusețate si de lumina pe care Scarlett Johansson o oferă șcenelor în care își face apariția.

15. Tea With Mussolini

            Nu doar povestea impresionează, construită fiind pe baza amintirilor regizorului ce a trăit în Florența fascistă a anilor 1930, ci și ținutele spectaculoase cu care Cher îl surprinde pe privitor. O lecție de stil și atitudine! 

With love,

C

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.